Thema 4: Geluid op de werkplek

> Arbocatalogus Geluid

5. Oplossing voor het verminderen van de geluidsbelasting

Hieronder staan oplossingen die je binnen je bedrijf kunt toepassen om de geluidsbelasting te verminderen. Welke reductiemaatregelen je moet kiezen, hangt af van een aantal zaken:

  • Het hangt af van de geconstateerde geluidsniveaus van de verschillende werkplekken of afdelingen binnen je bedrijf, waar moet je het toepassen?
  • Het hangt af van de technische, praktische en economische mogelijkheden – kun je het toepassen?
  • Het hangt af van de arbeidshygiënische strategie. Het toepassen van gehoor-
    bescherming is pas een laatste optie als de rest niet lukt.

De oplossingen zijn van links naar rechts uitgewerkt volgens de arbeidshygiënische strategie. Per situatie of functie waar er sprake is van een te hoge geluidsbelasting ga je kijken welke maatregelen je kunt toepassen, dit kan ook een combinatie van meerdere maatregelen zijn. Pas als bronmaatregelen redelijkerwijs niet mogelijk is of onvoldoende verbetering opleveren, kan naar rechts opgeschoven worden en een oplossing (of meerdere oplossingen) uit een volgende stap – technische maatregelen - overwogen worden.

In bijlage A worden al de hieronder genoemde maatregelen nader toegelicht.

Overzicht van de oplossingen voor schadelijk geluid:

5.1      ALGEMENE UITGANGSPUNTEN

Werkgevers moeten zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden van werknemers. De Arbowet noemt enkele algemene uitgangspunten die van belang zijn bij voorkomen van arborisico’s (waaronder schadelijk geluid) en het treffen van maatregelen.

Houd rekening met bijzondere categorieën werknemers

De belastbaarheid van bijzondere groepen werknemers kan (tijdelijk) lager zijn. Dat vergt aanvullende maatregelen. Ook kan op de doelgroep afgestemde, aanvullende of aangepaste voorlichting en instructie nodig zijn.

Bijzondere groepen zijn o.a.:

  • jongeren onder 18 jaar (jeugdigen);
  • oproep- en uitzendkrachten;
  • onervaren mensen (nieuwe medewerkers/stagairs bijvoorbeeld);
  • zelfstandigen zonder personeel;
  • mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking;
  • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven;
  • mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.

De verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie dient de risico’s voor deze bijzondere categorieën werknemers te beschrijven. Zie voor een aanpak per doelgroep het Arboportaal van Ministerie SZW.

Betrek de preventiemedewerker bij de oplossingsmogelijkheden

De preventiemedewerker houdt zich bezig met de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf.

Elke werkgever moet tenminste één werknemer aan- wijzen als preventiemedewerker. Heeft de werkgever maximaal 25 werknemers in dienst? Dan mag de werkgever zelf de preventiemedewerker zijn.

Geef voorlichting en instructie

Geef voorlichting aan de medewerkers over de risico’s van schadelijk geluid en de maatregelen die zij kunnen nemen om deze risico’s te voorkomen of te beperken. De voorlichting dient maatwerk te zijn en kan bijvoorbeeld via training, instructie, of met behulp van voorlichtingsmateriaal.