Werkgevers zijn verplicht om ongewenste omgangsvormen zo veel mogelijk te voorkomen, terug te dringen en te beperken. Het beleid en de aanpak is maatwerk en moet passen bij de kenmerken van het bedrijf en de aanwezige risico’s. In ieder geval is (naast evaluatie van het beleid) het geven van voorlichting en instructie aan leidinggevenden en medewerkers verplicht. Hiervoor kunnen de bovengenoemde voorlichtingsfolders worden gebruikt. Andere voorbeelden van maatregelen die bedrijven kunnen treffen zijn onder andere: een gedragscode instellen, een vertrouwenspersoon aanstellen en een klachtenregeling opstellen. Onderstaande bijlagen zijn onderdeel van de Arbocatalogus ‘Minder Werkstress, Meer Werkplezier” en zijn hier opgenomen en te downloaden als word-format zodat ze makkelijk door bedrijven gebruikt en op maat kunnen worden gemaakt:
De sociale partners – waaronder het KVGO – hebben met ingang van juli 2019 een overeenkomst gesloten met Gimd, een landelijke organisatie op het gebied van bedrijfsmaatschappelijk werk, voor het leveren van een vertrouwenspersoon.
Werkgevers zijn conform de Arbowet verplicht hun werknemers te beschermen tegen het arbeidsrisico ongewenste omgangsvormen (pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie en discriminatie). Een van de maatregelen die kunnen worden genomen is het aanwijzen van een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is er in de eerste plaats om degenen die te maken heeft gehad met ongewenste omgangsvormen emotioneel op te vangen, te begeleiden en te ondersteunen.
Binnen de grafimediasector hebben bedrijven drie verschillende mogelijkheden om vertrouwenspersonen aan te wijzen:
Het raadplegen van de branchevertrouwenspersoon grafimedia is (tot op bepaalde hoogte) gratis voor medewerkers van bedrijven die KVGO-lid zijn.
De coördinerende vertrouwenspersoon voor onze branche is mevrouw Mirjam van Kessel. Hier stelt zij zich nader aan u voor, staan haar contactgegevens vermeld en geven wij aan wat conform de gesloten overeenkomst met Gimd een vertrouwenspersoon bij ongewenst gedrag voor medewerkers kan doen