De RI&E Grafimedia anno 2018: nu meer een oplossingenboek dan ooit tevoren

Binnenkort krijgt de ARBO RI&E een nieuwe toepassing: het wordt nog meer dan vroeger een oplossingenboek, waarbij je als gebruiker per RI&E-onderwerp direct inzage krijgt in alle mogelijke verbeteracties voor dat thema. Nu is het alleen mogelijk via de vraagbeantwoording bij de oplossingen/verbeteracties komen. Maar na de zomer kan je er voor kiezen om direct oplossingsgericht aan de slag te gaan.  

Veel bedrijven worden door de complexiteit van hun bedrijf en/of de (onnodig) complexe opzet van hun ARBO RI&E geconfronteerd met veel RI&E-vragen. Hoewel het hebben van een volledige vragenlijst essentieel is voor een goede RI&E, kost het doorlopen ervan natuurlijk de nodige tijd. Steeds meer bedrijven moeten meer doen met minder mensen. Vandaar dat de bouwers van de ARBO RI&E, in samenwerking met de Klankbordgroep Arbografimedia (= bedrijvenpanel), op zoek zijn gegaan naar een praktische oplossing. Binnen de RI&E is nu een nieuwe inventarisatiemethodiek ingebouwd, waarmee je de vraagstelling omzeilt en direct naar de voorgedefinieerde oplossingen/verbeteracties gaat. 

De nieuwe optie is niet alleen een moderne toepassing die past in deze tijd, maar gaat de gebruiker ook nog eens veel tijd schelen. Door voor deze nieuwe methode te kiezen, zal de gebruiker naar verwachting veel sneller de RI&E kunnen doorlopen en bijwerken. De nieuwe functie is voor velen ook veel overzichtelijker en logischer. Je kiest een onderwerp (bijvoorbeeld Arbobeleid) en je krijgt direct een opsomming van alle verbeteracties over dit onderwerp, die je gaat doorlopen. 

Via een keuzemenu (zie foto hieronder) kan de gebruiker kiezen welke RI&E-inventarisatiemethodiek zij wil toepassen. Standaard staat deze op de nu bekende manier (= Vraaggestuurd). De radiobutton staat aan en de voortgangsindicatie (onder de kolom Vragen) licht op. Maar door eenvoudig de andere radiobutton (= Actiegestuurd) aan te klikken schakel je over op de nieuwe snellere Oplossingenmethodiek. Via het oplichten van de andere voortgangsindicator (= Actie) zie je voortgang van het beantwoorden van de voorgedefinieerde oplossingen/verbeteracties van het gekozen onderwerp. De keuze kan elk gewenst moment weer worden teruggedraaid, zonder dat dit consequenties heeft voor de door u ingevoerde informatie. 

Hieronder vindt u een screenshot van een deel van het oplossingenboek van het onderwerp Arbobeleid. U hoeft alleen nog maar de voorgedefinieerde oplossingen te doorlopen en in de meest linker hoofdkolom (= Uitgevoerd) aan te geven of u de voorgestelde verbeteractie heeft uitgevoerd (= Ja), niet heeft maar wel gaat uitvoeren (= Nee), niet van toepassing vindt (= Nvt) of denkt dat u een andere – betere – oplossing weet (= Anders). Zodra u voor Anders kiest, ziet u een nieuwe regel ontstaan met pijl (zie voorbeeld hieronder), waardoor u – via de functies in de rechtermuisknop – naar  het bekende invoerscherm moet gaan om uw eigen verbeteractie(s) te definieren.

De achtergrondinformatie is te bereiken door gebruik te maken van de rechtermuisknop. Door op de iconen aan de rechterkant van de tabel te gaan staan, krijgt u direct te zien wat de iconen betekenen. Het nieuwe zwart-witte icoon is het teken dat de bijbehorende vraag van een oplossing is opgenomen in het interne controleformulier. De andere inconen zijn dezelfde als in de vraaggestuurde RI&E-inventarisatiemethodiek. 

We zijn erg benieuwd wat u van deze uitbreiding van de RI&E-systematiek vindt. We hopen de gebruikers hiermee geholpen te hebben.  

Helpdesk Arbografimedia

 
   « nieuwsoverzicht