De ARBO RI&E Grafimedia te gast bij Transport & Logistiek Nederland

De ARBO RI&E Grafimedia te gast bij Transport & Logistiek Nederland

Niet alleen de grafimediabranche is regelmatig op zoek naar nuttige verbeteringen in hun ARBO risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook andere toonaangevende sectoren, zoals Transport & Logistiek Nederland (TLN). Onlangs is deze sector (van ruim 12.000 bedrijven en 125.000 medewerkers) een onderzoek gestart naar het verbeteren van hun eigen branche-RI&E. Hiervoor hebben zij – na een strenge selectieronde – een 4-tal branches uitgenodigd (w.o. de grafimedia), die binnen Nederland bekend staan om de kwaliteit van hun branche-RI&E. Dat de grafimedia daar bij hoort is een compliment aan de sociale partners van onze sector. Onze branche-RI&E wordt namelijk in Nederland geroemd om haar totaalconcept: het ingebouwde groeimodel (KERN, Regulier, PLUS), de benchmarksystematiek en het certificatiesysteem.

Kort geleden werd het ARBO-platform van de sociale partners ‘Arbografimedia’ benaderd met een vraag vanuit het Sectorinstituut Transport & Logistiek. Zij wilden eens kennis maken met de ARBO RI&E Grafimedia. Dit kennisistituut van het wegvervoer is op zoek naar een nieuwe – en vooral verfrissende – vormgeving van hun RI&E. Zodoende vroeg de sector aan het semi-overheidsorgaan ‘RIE.nl’ (de organisatie die alle wettelijk erkende RI&E’s registreert) welke andere branches in Nederland toonaangevend zijn op het gebied van voorlichting over Veiligheid, gezondheid en Welzijn (VGW). RIE.nl tipte hen om onder andere eens kennis te maken met de branche-RI&E van de grafische- en communicatie-industrie.

Transport & Logistiek begon haar speurtocht naar tips voor de vormgeving van hun RI&E met het uitnodigen van een 12-tal toonaangevende branches, zoals de uitzendbranche, de watersportindustrie (de bekende Hiswa), de installatiebranche, metaal-electrobranche. Na de gesprekken zijn 4 sectoren benaderd voor een verdiepende rondetafelconferentie, waaronder dus onze branche. Bij deze conferentie waren niet alleen branches aanwezig, maar ook diverse sectorspecialisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Elke branche presenteerde haar RI&E-systematiek aan de sectorspecialisten, waarna de resultaten werden verzameld tot één eindrapportage met tips en concrete voorstellen tot verbeteringen.

De uitkomst van de bijeenkomst was leerzaam. Zo was iedereen verrast met de opbouw van de ARBO RI&E Grafimedia. Het groeimodel, de benchmarksystematiek en het certificatiesysteem sprak de sectoren direct aan, omdat deze integrale aanpak bijdraagt aan een betere bewustwording onder werkgevers en werknemers. Maar aan de andere kant hadden de andere sector-RI&E’s ook weer hun unique selling points, waar de ARBO RI&E Grafimedia weer van kon leren. Kortom: het was een geanimeerde en leerzame middag, waar de grafimedia trots op mag wezen om hierbij uitgenodigd te zijn. Een duidelijk bewijst dat onze RI&E-systematiek echt goed gekozen is. [door: Danny Wilms]

maart 17, 2017

 
   « nieuwsoverzicht