Thema 1: Minder Werkstress Meer werkplezier

> Arbocatalogus Minder Werkstress Meer Werkplezier

Documenten / bijlagen / handige links en begrippenlijst

Onderstaand vind je naast het officiële arbocatalogusthema andere bijhorende hulpmiddelen. Afsluitend geven we een toelichting op de overeenkomst branche vertrouwenspersoon Grafimedia.

Officiële Arbocatalogus ‘Minder Werkstress, Meer Werkplezier’
Lees voor verdieping, achtergrondinformatie en een uitgebreide toelichting de volledige versie van deze brochure. We geven informatie, richtlijnen, oplossingen en tips om stress als gevolg van werkdruk en ongewenste omgangsvormen tegen te gaan, zodat werkgevers en medewerkers samen een omgeving kunnen creëren waarin het prettig werken is. Alle links en de inhoudsopgave zijn clickable en verwijzen. Om de PDF te lezen klik op de bovenstaande link.

Liever een kort overzicht van de belangrijkste informatie rond dit thema? Lees dan de samenvatting.

Samenvatting van het Arbocatalogus ‘Minder Werkstress, Meer Werkplezier’
Deze tekst is een samenvatting van het officiële Arbocatalogusthema ‘Minder Werkstress, Meer Werkplezier’. Voor meer uitleg en informatie over alle genoemde onderwerpen verwijzen we dus vaak naar de brochure zelf. Als extra zijn – voorin de samenvatting– twee checklists opgenomen – voor medewerkers en het bedrijf om een eerste snelle indruk te krijgen of en zo ja hoe het werkplezier verder kan worden verbeterd. Verder zijn ook in deze samenvatting alle links en de inhoudsopgave clickable. Om de PDF te lezen klik op de bovenstaande link.

Tips werkdrukgesprek
Het bespreekbaar maken van werkstress wordt vaak nog als lastig ervaren, soms zelfs als taboe. Aspecten die een rol spelen zijn de organisatiecultuur, de relatie tussen medewerkers en leidinggevende en de persoonlijkheid en vaardigheden. Toch is het belangrijk om het gesprek wél aan te gaan. Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Een goede voorbereiding door de gesprekspartners is daarbij van groot belang, net als een goede aanpak/opbouw. Gebruik daarbij de tips en gesprekstechnieken die gelden voor leidinggevende en medewerker. Om de pdf te lezen klik op de bovenstaande link.

Checklist signalen van stress 
Een belangrijk instrument voor leidinggevenden is waarneming in de dagelijkse praktijk. Signalen kunnen op individueel, afdelings- en organisatieniveau voorkomen.

Symtomen van stress
In dit overzicht  staan de symptomen van stress. Het geeft een indicatie van de verstrekkende gevolgen die stress kan hebben voor de mens, zijn werkomgeving en de thuissituatie.

Voorlichtingsfolder ongewenste omgangsvormen voor leidinggevenden
Het geven van voorlichting en instructie over ongewenste omgangsvormen aan leidinggevenden is verplicht. Deze korte praktische voorlichtingsfolder ongewenste omgangsvormen is ontwikkeld voor leidinggevenden en kan worden gebruikt op de werkvloer. Om de PDF te lezen klik op de bovenstaande link

Voorlichtingsfolder ongewenste omgangsvormen voor medewerkers
Het geven van voorlichting en instructie over ongewenste omgangsvormen aan medewerkers is verplicht. Deze korte praktische voorlichtingsfolder ongewenste omgangsvormen is ontwikkeld voor medewerkers en kan worden gebruikt op de werkvloer. Om de PDF te lezen klik op de bovenstaande link.

Voorbeeldprotocollen ongewenste omgangsvormen
Werkgevers zijn verplicht om ongewenste omgangsvormen zo veel mogelijk te voorkomen, terug te dringen en te beperken. Het beleid en de aanpak is maatwerk en moet passen bij de kenmerken van het bedrijf en de aanwezige risico’s. In ieder geval is (naast evaluatie van het beleid) het geven van voorlichting en instructie aan leidinggevenden en medewerkers verplicht. Hiervoor kunnen de ontwikkelde voorlichtingsfolders worden gebruikt. Andere voorbeelden van maatregelen die bedrijven kunnen treffen zijn onder andere: een gedragscode instellen, een vertrouwenspersoon aanstellen en een klachtenregeling opstellen.

Onderstaande bijlagen zijn onderdeel van de Arbocatalogus ‘Minder Werkstress, Meer Werkplezier” en zijn hier opgenomen en te downloaden als word-format zodat ze makkelijk door bedrijven gebruikt en op maat kunnen worden gemaakt:

BIJLAGE 1: VOORBEELD GEDRAGSCODE ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN (Word)

BIJLAGE 2: MODEL FUNCTIEPROFIEL VERTROUWENSPERSOON (Word)

BIJLAGE 3: MODELOVEREENKOMST VERTROUWENSPERSOON (Word) 

BIJLAGE 4: REGELING BRANCHE VERTROUWENSPERSOON GRAFIMEDIA (Word) 

BIJLAGE 5: VOORBEELD KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG (ZONDER KLACHTENCOMMISSIE) (Word) 

BIJLAGE 6: VOORBEELD KLACHTENREGELING ONGEWENST GEDRAG (INCLUSIEF KLACHTENCOMMISSIE) (Word) 

 
 
 
 

Toelichting op de overeenkomst Branchevertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen
De sociale partners – waaronder het KVGO – hebben met ingang van juli 2019 een overeenkomst gesloten met Gimd, een landelijke organisatie op het gebied van bedrijfsmaatschappelijk werk, voor het leveren van een vertrouwenspersoon. Het raadplegen van de branchevertrouwenspersoon grafimedia is (tot op bepaalde hoogte) gratis voor medewerkers van bedrijven die KVGO-lid zijn.

Coördinerend vertrouwenspersoon Grafimedia: Thabo Hollander
Met ingang van 1 november 2023 heeft de grafimediabranche een nieuwe coördinerend vertrouwenspersoon vanuit Gimd: Thabo Hollander. In dit document stelt Thabo zich voor en vind je zijn contactgegevens.