NKAL opent Toxpoli voor aandoeningen door gevaarlijke stoffen

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 3.000 mensen vroegtijdig door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Om werknemers en werkgevers beter te ondersteunen, heeft het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) per 1 maart 2025 een gespecialiseerde polikliniek geopend: de Toxpoli.

Wat is de Toxpoli?

De Toxpoli is een polikliniek voor klinische arbeidstoxicologie, gericht op de diagnose en behandeling van aandoeningen die mogelijk veroorzaakt worden door beroepsmatige blootstelling aan schadelijke stoffen. Denk hierbij aan lever-, nier- en bloedaandoeningen die het gevolg kunnen zijn van chronische blootstelling op de werkplek.

Hoe werkt het?

Werknemers kunnen na een verwijzing door hun bedrijfsarts terecht bij de Toxpoli. Een interdisciplinair team van experts, waaronder een internist, een arts-klinisch arbeidsgeneeskundige/toxicoloog en een arbeidshygiënist, onderzoekt of er een verband is tussen de gezondheidsklachten en de blootstelling op de werkplek. Naast diagnostiek biedt de Toxpoli advies over behandeling en preventie. Indien nodig worden andere specialisten ingeschakeld voor aanvullende onderzoeken.

Kosten en vervolg

Het onderzoek op de Toxpoli kost €2.300, exclusief eventuele aanvullende onderzoeken zoals werkplekonderzoek of beeldvormend onderzoek. Wordt er een beroepsziekte vastgesteld, dan helpt het team zowel werknemer als werkgever bij het nemen van maatregelen om verdere gezondheidsrisico’s te beperken.

Met deze nieuwe polikliniek zet het NKAL een belangrijke stap in de preventie en aanpak van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen, en draagt het bij aan een gezondere en veiligere werkomgeving.

Bron: https://nkal.nl/toxpoli/

 
   « nieuwsoverzicht