Jaarlijks 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op het werk
Jaarlijks krijgen minstens 7.000 Nederlanders kanker als gevolg van blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling tijdens het werk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Huidkanker is hierbij de meest voorkomende vorm: tweederde van de werkgerelateerde gevallen betreft huidkanker, veroorzaakt door uv-straling. Daarnaast is beroepsmatige blootstelling verantwoordelijk voor ruim 1 op de 10 gevallen van longkanker.
Het onderzoek keek naar vier schadelijke blootstellingen: asbest, kristallijn silica, dieselmotoremissies en uv-straling. Ook werden twee risicovolle beroepsgroepen onderzocht: schilders en lassers. De grootste boosdoener blijkt uv-straling van de zon, die jaarlijks ruim 4.800 gevallen van huidkanker veroorzaakt. Asbest is vooral verantwoordelijk voor longkanker en mesothelioom (asbestkanker).
Opvallend is dat mannen een veel hoger risico lopen dan vrouwen, omdat zij vaker werken in beroepen met blootstelling aan deze risicofactoren. KWF benadrukt het belang van preventieve maatregelen, zoals goede zonbescherming op de werkvloer en strikte naleving van asbestregels, vooral bij sloop- en renovatiewerkzaamheden.
Meer informatie: KWF.nl
Bron: KWF Kankerbestrijding